Lugnet innan stormen?

 

Här sitter jag på kontoret, dricker min morgonkaffe och läser igenom de största nyhetstidningarna för att se vad som händer i världen. Jag möts av en hel del nyheter, som känns aktuella så klart, men slås av att det inte finns ett enda nyhet som kan knytas till LSS. Så klart finns det säkerligen viktigare nyheter att rapportera om, än det svenska välfärdens ras. Vem har inte läst om krisen i svenska akademin? eller att man håller på att installera solpaneler på taket på slottet (tummen upp för grönare tänk på hög nivå). Inte ens nämna fusket i högskoleprovet eller att Zlatan inte är aktuell för VM. Upprörande nyheter, men inte det som jag personligen vill läsa om.

Kungliga Slottet            svenska akademin          zlatan

Jag vill läsa om stora ändringar i LSS lagen, slopning av sparkraven, folk som får tillbaka sin assistans efter att ha förlorat den i och med dem felaktiga tolkningarna i lagen. Alla hörde vi i höstas hur försäkringskassan skulle räkna bort icke aktiv tid i assistansen. Detta slopades dock väldigt fort. Det förstår ju vem som helst att man inte kan ha ”rast” varje gång man under sin arbetsdag har några minuter inaktivt tid. Hur skulle det fungera i verkligheten? Typ – Jag hjälper dig i toaletten, men sen tar jag en promenad medans du sköter ditt (det är ju inte aktiv tid för en assistent när kunden sitter på dass, och därmed jobbar man inte) Sen kommer jag tillbaka för att hjälpa dig ut ur toaletten… Låter 12 minuter okej för dig? eller behöver du mera tid? Vill ju inte komma för tidigt då jag inte får lön på icke aktiv tid….. Känns ju si så där logiskt eller hur?

Förra veckan tog Högsta Domstolen beslut på att sondmatning ska räknas in under grundläggande behov. Äntligen så har även personer som behöver sondmatning rätt att äta! Hurra! Att det inte har räknats som grundläggande innan är ju löjeväckande kan man ju tycka, men man ska väl inte ”bita handen som matar en” utan vara tacksam att beslutet kommer senare än inte alls. Detta beslut öppnar också dörrar för att få annan typ av egenvård inräknat som grundläggande behov, om det är integritetsnära vill säga.

MEN medans vi läser om hur Putin och Trump diskuterar de ryska prostituerade så finns det än en assistansbehövande som får avslag på sin ansökan. En till medmänniska som tvingas att leva sitt liv på någon annans villkor än sina egna. En familj till där föräldrarna går på knäna, gråter sig till sömns av en ren utmattning bara för att bli väckta efter en timme då barnet inte har rätt till assistans som skulle kunna avlasta föräldrarna.

Så länge det är så, kan vi inte vara tysta, vi kan inte sluta kämpa för våra medmänniskor!

-Alla ska ha samma rätt i samhället-

13-sondmatning

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s