Gör om, gör rätt

Läste en kort artikel i webbtidningen brukarkoll.se om att kristdemokraterna begär riksdagsdebatt angående sparkraven på assistansersättning. Det var väl på tiden kan man ju tycka. Sen att man från första början inte skulle ha lagt sparkrav på något så viktigt, kan man ju ha ännu starkare åsikter om. Det finns så mycket annat man kan spara in på än på det som lägger grunden för allas lika rätt i samhället! Varför då spara in på just det här?

Nånstans längs vägen har man kommit på att lagen ger för mycket utrymme för bidragsfusk. Detta må ha hänt, dock inte i den utsträckningen som man målade upp i medierna för några år sedan. Kommer ni ihåg vilka nyhetsinslag det var om en man som satt i rullstol, hade sina anhöriga som assistenter, och ertappades att laga sitt tak och att man först då började ana ”ugglor i mossen”? Jag tror att det, och ett antal andra liknande händelser, ligger bakom de hårdare kraven för assistansersättning. Det finns alltid utrymme för fusk och det som är beklagligt är att det finns människor som utnyttjar systemet. Detta skrivs det inte så mycket om. Hur mycket fusk finns det inte med bostadsbidrag, vab, socialbidrag etc? MEN att rapportera fusket inom assistans som ett omfattande problem gör ju att en vanlig Svensson får en bild målad framför ögonen. En bild som är väldigt skev. Om man skulle göra en liknande räd mot folk som fuskar med andra bidrag, skulle det troligtvis sluta med att vi har en ”arg mob” av människor som börjar reagera, diskutera och vara för avskaffning av all bidrag. Nu menar jag inte att vi går på allt som skrivs i tidningarna, utan att det vi läser och hör i nyheterna är det vi oftast kommer att prata om. Tänk dig själv, hur många gånger tar man inte till ”just ja, läste du om…” när man står inför en obekväm tystnad.

Däremot så glömde man nånstans på vägen att över 90% av dem som hade assistansersättning faktiskt är i behov av det, för att ha samma förutsättningar som ”vi andra”. Med de hårdare lagarna kom man åt fusket så som det ursprungligen var menat. Samtidigt så var det många, som är i behov av assistans, också förlorade sin assistans och sin frihet i och med det. Att nu ta upp debatten på riksdagsnivå är välkommet, även om det tog sin tid.

Här skulle jag kunna lägga in en lång rad av sparförslag för regeringen, men tror tyvärr inte att det finns någon på regeringsnivå som följer vår lilla blogg. Därför får jag avsluta inlägget med en allmän uppmaning. Börja använda huvudet och GÖR OM, GÖR RÄTT!

IMG_0056

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s