LSS-stormen

ta plats

 

Rubriken är kanske lite missvisande då det inte är någon storm i sikte vad det gäller LSS. Mera av en stiltje med starka underströmmar. Nu börjar det närma sig tiden att regeringen måste ta itu med LSS:en och alla vallöften som man sopat lite under mattan. Om man är aktiv i olika forum där intresset är just kring LSS, och dess nedmontering, märker man oron, maktlösheten, uppgivenheten men även en kämparanda utan dess like. Att ha en grupp av människor som gång på gång måste slåss för sin överlevnad låter som ett kapitel i historieböckerna, men är tyvärr vardag för människor med funktionsvariationer. Att fortfarande idag behöva kämpa för ens rättigheter till ett fungerande liv i Sverige låter som utopi och ännu värre är att vi som inte har funktionsvariationer vänder ryggen till då det inte berör oss… Samhällets agerande är under all kritik.

Det är dags för oss alla att samla vår gemenskap och vår styrka och stå, sida vid sida, med varandra för att visa ”Nej, i mitt Sverige är det inte okej att reducera människors rätt för ett värdigt liv”. Det är lätt att vända sig bort, att prioritera bort saker som inte rör en själv… För tillfället…men vem vet, kanske nån dag sitter man där själv, i sitsen då man behöver hjälp, men märker att samhället sakta, nästan obemärkt, vänder ryggen till.

Jag slås av mediernas sätt att rapportera om alla missförhållanden som finns inom LSS. Boenden som inte fungerar, assistansbolag som lurar till sig pengar från försäkringskassan, bolag som säljer arbetstillstånd, assistansanvändare som lurat till sig ersättningen, listan kan göras lång. I mitt flöde, har jag både de negativa nyheterna som ovan, men även nyheterna där folk berättar om livets svårigheter med indragen assistans, folk som tar sina liv när de blivit av med assistansen, föräldrarnas rop på hjälp när de måste lämna sina barn på institutioner  för att samhället ger inte hjälp hemmavid. Javisst, det finns två sidor som slåss. Jag märker dock en skillnad på varifrån nyheterna kommer till min kännedom. De ”stora” nyheterna där man har tagit fram fakta om hur man lurar inom LSS finns i de stora nyhetskanalerna, Aftonbladet, Expressen, DN, SVT, morgon nyheterna. ”Nyheterna” med folks lidande, de dåliga levnadsvillkoren och föräldrarnas kval kommer via olika branschkanaler och bara når de som aktivt följer händelserna inom LSS. Men så klart, var är nyhetsvärdet på enskild människas lidande för den stora publiken… (sarkastiskt menat…)

Vi behöver göra LSS mer synligt och lätt förståeligt, för den gemene mannen. Hur kan vi nå fram till dem som inte behöver bry sig? Kan vi synliggöra bristerna på ett sätt som är begripligt för dem som inte ens vet vad LSS är eller hur den fungerar? Hur ska vi få hela Sverige att se orimligheten med minutschemat som man gör för personlig assistans?

Det är lätt att strunta i saker som man inte förstår sig på som bara ord på papper, men skulle det vara lika lätt att strunta i människorna bakom orden? Vi ger inte upp utan fight! Varje indragen assistanstimme ska överklagas. Varje minutschema ska bevisas vara orimlig. Varje familj ska ha rätt att hållas ihop. Varje människa är värd ett liv. Alla har rätt att planera sin vardag efter sina behov och förutsättningar.

worth it

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s